Naleśniki biszkoptowe – propozycja na bezmięsny obiad

Na piątkowy obiad zaplanowałyśmy z córkami naleśniki z twarogiem. Miałam ochotę na takie jak robiła moja mama, ze słodkim twarogiem z rodzynkami, zapiekane na patelni i posypane cukrem pudrem. Przeglądając kilka dni wcześniej różne książki kucharskie, w poszukiwaniu przepisów bezmięsnych na Wielki Post, znalazłam przepis na naleśniki biszkoptowe. Szykując obiad w piątek zaryzykowałam i użyłam tego przepisu. Wyszły przepyszne, chrupiące, leciutkie i słodki twaróg bardzo dobrze do nich pasował. Dzieciom smakowały takie jakie wyszły, więc nie doczekały zapiekania.

Przepis pochodzi z książki „Obiady u Kowalskich” Jadwiga Kłosowka.

Naleśniki biszkoptowe – ok. 20 naleśników, mi wyszło 14naście. Czas przyrządzania ok. 30 minut. Wartość kaloryczna 2 naleśników: 190 kcal.

2 szklanki mąki – użyłam pszenną Szadkowską, 4 jajka, szczypta soli, 2-3 łyżki wody, 1 łyżka stopionego masła lub oliwy (ja dałam olej), ok. 2 szklanek mleka

Do mąki dodać żółtka i resztę składników, dokładnie rozcierając lub miksując płyn. Dodać w końcu sztywno ubitą pianę z 4 białek, lekko wymieszać i smażyć naleśniki jak poprzednio, tylko nieco grubsze.

Naleśniki biszkoptowe są pulchne. Przeznacza się je na ogół do farszów słodkich: z owoców, twarożku lub orzechów.

 

 

 

Reklamy

Informacje Kolecja
Pełnoetatowa mama, uśmiechnięta optymistka, uwielbiająca prace w ogrodzie czy też ogródku, szycie, haftowanie i takie tam babskie sprawy. Z zachwytem obserwująca jak szybko zmienia się dziecko, fascynatka edukacji domowej.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

%d blogerów lubi to: